Fonts Ufanes Gabellí Petit, Campanet, Cooperativa SI

Veniu a veure la bellesa de les Fonts Ufanes

Veniu a Campanet a veure les Fonts Ufanes, Monument Natural des de 2001 i podreu veure l’espectacle d’aigua que surt del no res, ara que han tornat a brollar.

Es tracta d’una font natural d’aigua amb afloraments intermitents que brollen de manera difusa, de cabal molt potent i sobtada, només apareix després de l’acumulació de pluja, així doncs, no sempre surt aigua, tan sols ho fa quan ha plogut bastant i diversos dies seguits.

I, ja que hi sou, us recomanem que passeu per l’Església Sant Miquel de Campanet. Temple, que durant vuit segles no ha perdut el culte, va ser convertit en església cristiana, després de la conquesta de Mallorca pel rei Jaume I (1229), de la Corona d’Aragó, i està orientat cap a l’Est per on surt el sol, com solien fer els àrabs en construir una mesquita. És molt probable que els àrabs trobessin en aquest lloc sagrat un temple paleocristià del període Bizantí anterior.

L’església fou en el segle XIII la primera parròquia de Campanet (municipi gran que constava també de Sa Pobla i Búger i de tota la població rural disseminada). 

Davant de l’església, es troba el vell cementiri que es va utilitzar, fins que s’inaugurà la nova parròquia al nucli urbà de Campanet, en el segle XV. Després, quan es va prohibir enterrar en el segle XVII a nuclis urbans, es va tornar a fer servir aquest cementiri medieval durant alguns segles més, fins que es va construir el nou cementiri municipal de Campanet, l’any 1927. 

Ara fa més d’un segle que està en desús, tanmateix aquesta sensació d’un temps que ha quedat aturat el dota d’una gran bellesa i és obligació de la nostra societat conservar dignament aquest patrimoni medieval.

Si veniu podreu prendre un cafè per endur o qualque record a la botiga que tenim a la plaça de l’esglèsia.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.